MJÖLKOST

Traditionell mjölkost är en finsk specialitet och en mjölkprodukt som är naturligt tillverkad utan livsmedelstillsatser. Den kan beskrivas som ett mellanting mellan keso och kvarg och tillhörde den dagliga kosten i 1800-talets östra Finland. Mjölkost är fortfarande en mycket populär produkt och har låg fetthalt. Den är därför väldigt lämplig för en hälsosam mathållning. Vi framställer produkten från helmjölk genom att skumma bort en stor del av fettet.

Mjölkost kan användas som tillbehör till olika rätter, antingen som den är eller tillsammans med en skvätt mjölk eller grädde. Mjölkost kan också serveras med sötade bär eller bärpuré samt användas som en fettsnål fyllning i pajer och kakor. Prova den gärna tillsammans med rökt fisk!

TRADITIONELL MJÖLKOST (AV KESO-/KVARGTYP)
300 g

Låg fetthalt, lågkaloriprodukt

Ingredienser: Pastöriserad mjölk, syrningskultur.
Hållbarhet för öppnad förpackning: En dag under + 8°C.

Näringsvärde per 100 g

Energi  220 kJ / 53 kcal
Fett  1,2 g
- varav mättat fett  0,8 g
Kolhydrater  4,5 g
- varav sockerarter  4,5 g
Protein  6,0 g
Laktos  3,7 g